26/10/2015 - J.M. Coetzee, de Grootste Schrijver van Deze TijdHet Vlaamse tijdschrift Humo heeft veertig Nederlandstalige auteurs gevraagd wie volgens hen de beste schrijver van dit moment is. Volgens het panel is dat J.M. Coetzee.

Daan Heerma van Voss schrijft: "Het was Coetzee die me leerde dat je, als je echt dieper wil graven, de ernst in je werk moet durven toe te laten. Het oeuvre van Coetzee bestaat uit rijke, absoluut meesterlijke romans die alvast één ding gemeen hebben: ze móésten er zijn."

Griet Op De Beeck voegt toe: "Hij is één van de weinige schrijvers die erin slaagt onze innerlijke complexiteit te verzoenen met de diepe wereldproblematiek. Bovendien is elke zin van Coetzee een klets in je gezicht. Precies daarom is hij me zo lief: hij loopt niet in een boogje om de grote emoties heen, maar staart ze vol in het gezicht. En maar goed ook, want als je ’t mij vraagt is het hem uitgerekend dáár om te doen in het leven."

Van Coetzee verschenen bij Uitgeverij Cossee ruim twintig romans, een briefwisseling met Paul Auster, een dialoog met psychotherapeute Arabella Kurtz, de Coetzee-biografie van J.C. Kannemeyer en recent nog de fascinerende studie van David Attwell naar Coetzees werkwijze: Het universum van J.M. Coetzee.

Klik hier voor meer informatie

 

10/09/2015 - Het universum van J.M. CoetzeeIn september verschijnt een bijzondere studie van David Attwell over de werkwijze van J.M. Coetzee. Het boek is reeds verschenen in Zuid-Afrika en Australië en wordt daar geprezen als een indrukwekkende doch toegankelijke studie, voor zowel de doorgewinterde Coetzee-lezers als de Coetzee-leek. Later dit jaar zal het boek ook feestelijk gepresenteerd worden in het bijzijn van David Attwell.

Klik hier voor meer informatie

 

09/09/2015 - Coetzee in het theaterEr spelen dit najaar maar liefst twee theaterproducties die gebaseerd zijn op het werk van J.M. Coetzee. Het Vlaamse Toneelhuis speelt tien voorstellingen van De kinderjaren van Jezus in Antwerpen en Mechelen. En de Toneelschuur speelt 25 keer Wachten op de barbaren, acht keer in hun thuisstad Haarlem.

Klik hier voor meer informatie over De kinderjaren van Jezus
Klik hier voor een recensie van de theatervoorstelling De kinderjaren van Jezus
Klik hier voor meer informatie over Wachten op de barbaren

 

26/06/2015 - Arnon Grunberg over Elizabeth Costello in De Meesterwerken

Arnon Grunberg was bij Paul Witteman te gast in het televisieprogramma De Meesterwerken om te praten over zijn favoriete film, kunstwerk, lied en boek. Voor zijn favoriete boek koos hij Elizabeth Costello van J.M. Coetzee. "Iemand die ik zeer bewonder.", aldus Arnon Grunberg.Klik hier voor meer informatie

 

23/02/2015 - Presentatie Het goede verhaalNaar aanleiding van het verschijnen van 'Het goede verhaal' van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en Arabella Kurtz organiseren Uitgeverij Cossee en het Jan van Luxemburg programma een thema-avond over fictie, waarheid en psychotherapie. Met: Daan Heerma van Voss, Nelleke Nicolai en Carrol Clarckson.

Klik hier voor meer informatie

 

21/11/2014 - Het goede verhaal verschijnt in 2015In februari 2015 verschijnt een bijzonder boek van J.M. Coetzee en Arabella Kurtz.

In Het goede verhaal gaan Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en psychoanalytica Arabella Kurtz met elkaar in discussie over psychotherapie en de kunst van het vertellen. De therapeut en de schrijver hebben veel gemeen, zeker wat betreft hun interesse in de psyche van de mens.

Klik hier voor meer informatie

 

22/09/2014 - Midprice editie De kinderjaren van JezusIn oktober verschijnt de midprice editie van de meest recente roman van J.M. Coetzee, De kinderjaren van Jezus. De alom geprezen roman is dan ook in paperback editie voor slechts 12,50 euro beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie

 

30/03/2014 - J.M. Coetzee als lijstduwer van de Partij voor de Dieren


De Partij voor de Dieren heeft een Amerikaan, een Canadees en een Zuid-Afrikaan op de kandidatenlijst gezet voor de Europese verkiezingen. Volgens de partij biedt de Kieswet de mogelijkheid buitenlandse burgers op de lijst te plaatsen, zelfs als ze uit landen komen buiten de Europese Unie.

De niet-Europese kandidaten zijn de Zuid-Afrikaanse schrijver en Nobelprijswinnaar John. M. Coetzee, Tom Regan, een Amerikaanse emeritus-hoogleraar filosofie die zicht bezighoudt met dierenrechten en de Canadese hoogleraar en politiek-filosoof Will Kymlicka die multiculturalisme als specialisme heeft. Ze fungeren als lijstduwer.

Behalve buitenlandse lijstduwers heeft de Partij voor de Dieren ook een aantal bekende Nederlanders aan zich gebonden voor de Europese verkiezingen. Onder hen zijn de schrijvers Maarten Biesheuvel, A.F.Th. van der Heijden, Jan Siebelink en Mensje van Keulen.

Andere lijstduwers met een culturele achtergrond zijn cabaretier Guido Weijers, actrice Babette van Veen en filmmaker Eddy Terstall.
Daarnaast zijn advocaat Peter Nicolaï en de hoogleraren Ewald Engelen en Paul Cliteur aan de kandidatenlijst verbonden, in de hoop dat ze veel stemmen gaan trekken.

 

13/01/2014 - Toneelschuur Haarlem speelt Zomertijd


Zomertijd van Guido Kleene, Eva van Manen en Hans Man in ’t Veld is gebaseerd op de roman ‘Summertime’ van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee. In het boek wordt, via een aantal fictieve ontmoetingen met minnaressen, dansleraressen, een oude vader en kleinburgerlijke familieleden, het beeld geschetst van de (fictieve) dode schrijver JM Coetzee toen hij nog niet bekend was. Het is het portret van een twijfelende schrijver die tegen zijn wil bij zijn oude vader woont. Een zoekende man die zich niet welkom voelt in zijn land, in een familie die hem als een vreemde beschouwt. Gevangen tussen twee culturen waarin hij niet thuis is en met een halsstarrige bevlogenheid die niet van deze eeuw is.

Klik hier voor meer informatie, speeldata en kaarten

 

11/12/2013 - Midprice editie In ongenade verschijnt in januari 2014Inmiddels zijn Langzame man, In het hart van het land, Wachten op de barbaren en Wereld en wandel van Michael K in de opvallende vormgeving van de nieuwe midprice serie verschenen. In januari 2014 verschijnt ook het meesterwerk In ongenade in midprice editie en net als de overige romans kost het boek € 12,50. In ongenade wordt door velen als Coetzees beste roman beschouwd en kreeg een prachtige verfilming met John Malkovich in de hoofdrol. 'Een boek als dit, zo compleet, en tegelijkertijd zo beeldend, zo mooi van taal, is een zeldzaamheid. Een meesterwerk.' – de Volkskrant

Klik hier voor meer informatie

 

06/12/2013 - J.M. Coetzee over Nelson Mandela (1918-2013)J.M. Coetzee schreef een kort artikel over het leven en nalatenschap van de op 5 december jl. overleden Nelson Mandela. Het artikel is inmiddels in verschillende Australische kranten gepuliceerd. Coetzee heeft zich altijd tegen het apartheidsregime opgesteld, maar is ook kritisch over de Zuid-Afrikaanse regering onder leiding van het ANC. Over Mandela schrijft Coetzee: 'He was a great man; he may well be the last of the great men.':

Nelson Mandela has died after a long life – long yet lamentably truncated in that he spent 27 of the best years of his manhood incarcerated at the pleasure of the state.

Incarcerated, he was hardly powerless. During the final years of that long sentence he in effect exercised a power of veto over the foreign policy of his country, exerting more and more of a stranglehold over his jailers.

With F.W. de Klerk, a man of much smaller moral stature, yet also, in his way, a contributor to the liberation of South Africa, Mandela held a turbulent country together during the dangerous years 1990-94, exercising his great personal charm to persuade whites that they had a place in the new democratic republic while step by step emasculating the separatist white right wing.

By the time he became president in his own right, he was already an old man. His failure to throw himself more energetically into the urgent business of the day – the creation of a just economic order – was understandable if unfortunate. Like the rest of the leadership of the ANC, he was blindsided by the collapse of socialism world-wide; the party had no philosophical resistance to put up against a new, predatory economic rationalism.

Mandela's personal and political authority had its basis in his principled defence of armed resistance to apartheid and in the harsh punishment he suffered for that resistance. It was given further backbone by his aristocratic mien, which was not without a gracious common touch, and his old-fashioned education, which held before him Victorian ideals of personal integrity and devotion to public service.

He managed relations with a wife, whose behaviour became increasingly scandalous, with exemplary forbearance. He was, and by the time of his death was universally held to be, a great man; he may well be the last of the great men, as the concept of greatness retires into the historical shadows.

 

12/06/2013 - Documentaire over het leven van J.C. KannemeyerOp dinsdag 18 juni vertoont het Zuid-Afrikahuis tijdens een informele bijeenkomst de documentaire ‘Stroom-Op: J.C. Kannemeyer oor J.M. Coetzee’. Deze film is gemaakt in opdracht van Kyknet en maakt deel uit van de serie ‘Stroom-Op’, waarin personen uit heden en verleden worden belicht die je zou kunnen omschrijven als uniek, eigenzinnig en onconventioneel.

Producent: Herman Binge (voor Kyknet)
Research, tekst en regie: Anton Naudé
Plaats: Zuid-Afrikahuis, Keizersgracht 141, Amsterdam
Tijd: 19.00 uur koffie, 19.30 uur aanvang
Kosten: € 2,50
Aanmelden: 020-6249318 of per e-mail: info@zuidafrikahuis.nl

John Kannemeyer zou oorspronkelijk zelf meewerken aan deze documentaire, maar hij overleed op 25 december 2011, slechts enkele weken voor het draaien zou beginnen. De documentaire vertelt het verhaal van de mens John Kannemeyer: omstreden, ontzagwekkend en gezaghebbend in zijn rol als letterkundige en biograaf.

Er wordt teruggeblikt op de zeven biografieën over legendarische Afrikaanse schrijvers die Kannemeyer geschreven heeft. Deze taak van passie, een leven gewijd aan de literatuur, culmineerde uiteindelijk in zijn laatste ‘tour de force’, J.M. Coetzee. ’n Geskryfde lewe (2012). Van deze biografie is ook een Nederlandse vertaling verschenen, J.M. Coetzee. Een schrijversleven (Uitgeverij Cossee, 2012).

In de film wordt een tipje van de sluier over het fenomeen J.M. Coetzee opgelicht, en we krijgen een beeld van de totstandkoming van Kannemeyers laatste biografie, die algemeen als het hoogtepunt van zijn omvangrijke oeuvre wordt beschouwd.

De documentaire bestaat uit twee delen: (1) ‘Die weg van die biograaf’ (18 min.) en (2) ‘Op die spoor van J.M. Coetzee’ (30min.) Totale tijdsduur: 48min.

 

17/05/2013 - Asteroïde vernoemd naar J.M. CoetzeeAsteroïde ‘(216.591) Coetzee’ werd op 21 juli 2002 door astrofysicus Dr. Gianluca Masi in Italië ontdekt. Het kreeg toen de tijdelijke aanduiding 2002 OQ7. Het werd een jaar later weer een paar keer geobserveerd en toen zijn baan berekend was, kreeg het zijn definitieve nummer. Zodra een asteroïde een definitief nummer heeft, kan de ontdekker het een naam geven. Een comité bekijkt de voorgestelde naam en de motivering en keurt de gewenste naam goed of af, onder auspiciën van de Internationale Astronomische Unie.

Asteroïde ‘Coetzee’ werd officieel aangekondigd op 25 april 2013 en beweegt zich in ons zonnestelsel tussen Mars en Jupiter. De gemiddelde afstand tot de zon is ongeveer 360 miljoen kilometer en het voltooid een baan rond de zon in ongeveer 3,75 jaar. Het heeft een geschatte diameter van twee kilometer.

Klik hier voor meer informatie over de asteroïde.

 

06/03/2013 - Nieuwe serie herdrukken in 2013Vanaf maart 2013 verschijnen bij Uitgeverij Cossee een aantal heruitgaven van uitverkochte Coetzee-titels.

Deze serie heeft een opvallende vormgeving en een zacht prijsje van € 12,50. In maart verschijnen de eerste twee titels, Langzame man en Wachten op de barbaren. Twee meesterwerken uit het oeuvre van Nobelprijswinnaar Coetzee die de afgelopen jaren uitverkocht waren.

In juni zullen de volgende twee romans als heruitgaven zullen verschijnen: In het hart van het land en Wereld en wandel van Michael K.

 

15/02/2013 - Pers vol lof over nieuwe roman

Op 1 februari jl. verscheen de nieuwe roman van J.M. Coetzee, De kinderjaren van Jezus. Rond de publicatie verschenen prachtige artikelen en recensies over het boek:

‘Nieuwe Coetzee is wonderbaarlijk’ – Metro ****

‘Coetzee houdt ons een spiegel voor met zijn intelligente, cultuurkritische roman.’ – Vrij Nederland ****1/2

De kinderjaren van Jezus is vintage Coetzee’ – De Standaard ****

De kinderjaren van Jezus is een zeer empathisch boek.’ – NRC Handelsblad ****

‘Coetzee is een schrijvende magiër die je betovert en laat doorlezen, tot hij ook zijn laatste woord tot je heeft laten doordringen.’ – de Volkskrant ****

Klik hier voor meer recensies

 

14/01/2013 - In ongenade opnieuw in Stadsschouwburg Amsterdam door Toneelgroep Amsterdam

In ongenade speelde vorig seizoen voor uitverkochte zalen en is nu exclusief in de Stadsschouwburg Amsterdam te zien. Met In ongenade (Disgrace) voegde Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee in 1999 de zoveelste magistrale roman toe aan zijn oeuvre. Voor regisseur Luk Perceval is het een portret van een man die zichzelf langzaamaan leert zien zoals hij werkelijk is en tevens het relaas van een land in volle omwenteling.

Met o.a. Felix Burleson, Charlie-Chan Dagelet, Janni Goslinga, Sergio Hasselbaink, Hugo Koolschijn, Djamila Landbrug, Chris Nietvelt, Celia Nufaar, Vanja Rukavina en Gijs Scholten van Aschat.

'Een indringende en aangrijpende vertelling over de botsing van culturen, morele oordelen en familieverhoudingen.' – de Volkskrant ****

'De acteurs zijn allemaal evenwaardig. Zelden zulke grootsheid in bescheiden aandeel gezien (...) Deze voorstelling is verplichte kost voor elke theaterliefhebber.' – Knack *****

'In ongenade is als toneel minstens net zo verslavend als het boek.' – De Groene Amsterdammer

TA organiseert in de Stadsschouwburg Amsterdam op woensdagen een dramaturgische inleiding, op donderdagen Engelstalige boventiteling en op vrijdagen een informeel nagesprek met acteurs.

Klik hier voor kaarten en meer informatie

 

05/11/2012 - Nieuwe roman J.M. Coetzee in 2013

In februari 2013 zal de nieuwe roman De kinderjaren van Jezus van J.M. Coetzee bij Uitgeverij Cossee verschijnen. Dit is de eerste roman van de Nobelprijswinnaar sinds Zomertijd uit 2009 en Langzame man uit 2005.

Ze zijn over de zee gekomen, de man en de jongen, en in het opvangcentrum hebben ze een nieuwe naam en persoonsgegevens gekregen. De autoriteiten luisteren hoffelijk en met kille barmhartigheid naar hen. Waarom hebben wij het zo moeilijk met mensen die niet netjes in ons schema van deze wereld passen? Met zijn nieuwe roman weet J.M. Coetzee ons weer continu te verrassen. Net als in zijn meesterwerk Wachten op de barbaren schept hij een universum dat ons volledig boeit, raakt en opslokt.

Klik hier voor meer informatie

 

31/10/2012 - Eerste volledige Coetzee biografie verschijnt 15 november

15 november zal de biografie J.M. Coetzee. Een schrijversleven van J.C. Kannemeyer verschijnen. De eerste volledige biografie over de wereldberoemde auteur en Novelprijswinnaar.

Zuid-Afrikaans letterkundige J.C. Kannemeyer kreeg de volledige mede werking van Coetzee en zijn familie, vrienden en collega’s en hij nam talloze interviews met hen af om een zo compleet mogelijk beeld te vormen van Coetzee.

Klik hier voor meer informatie

 

08/08/2012 - Artikel Daan Heerma van Voss in Vrij Nederland

In Vrij Nederland verscheen een artikel van Daan Heerma van Voss over het bezoek van J.M. Coetzee aan Nederland.

'In de Utrechtse domkerk zat ik naast Coetzee (op de posters opmerkelijk genoeg ‘Coutzee’ genoemd) en kon ik hem helemaal in mij opnemen: zwarte sokken, nette zwarte schoenen met ronde punten.'

Lees het hele artikel op de website van Vrij Nederland

 

Meer nieuws:

16/07/2012 - Eboeken van J.M. Coetzee
04/07/2012 - Lunchsigneersessie J.M. Coetzee
25/06/2012 - Signeersessie J.M. Coetzee in Nederland
24/06/2012 - Titel nieuwe roman bekend
14/06/2012 - Biografie J.M. Coetzee verschijnt in november
07/06/2012 - Lunchsigneersessie J.M. Coetzee
23/04/2012 - Toespraak op de University of Texas
02/04/2012 - Briefwisseling met Paul Auster
02/03/2012 - Jubileumeditie In ongenade
17/02/2012 - J.M. Coetzee op Minding Animals Conferentie
15/02/2012 - 1 maart verschijnt Scènes uit de provincie

14/11/2011 - Theatereditie In ongenade
30/10/2011 - Roeland Fernhout speelt Schemerlanden
10/10/2011 - Archief Coetzee gekocht
08/04/2011 - Operaversie van Langzame man
01/02/2011 - In ongenade op de planken

25/08/2010 - 't Arsenaal speelt In ongenade
13/05/2010 - J.M. Coetzee benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw
13/05/2010 - Coetzee festival ter ere van zeventigste verjaardag
24/02/2010 - J.M. Coetzee, Persoon en personage

07/08/2009 - Zomertijd
04/09/2008 - Disgrace in première
23/07/2007 - Wat is een klassieke roman?
03/11/2003 - Coetzee vertaalt en bespreekt Nederlandse poëzie
02/10/2003 - Nobelprijs voor de Literatuur
14/08/2002 - The Lives of Animals
17/10/1999 - Booker Prize voor In ongenade
31/10/1985 - Verfilming In het hart van het land
15/10/1983 - Michael K wint Booker Prize

 
 

 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
 
 
 
Naar Cossee.com