10/10/2011 - Archief Coetzee gekocht

Het literaire archief van J.M. Coetzee is voor 1,5 miljoen dollar ondergebracht in de bibliotheek van het Harry Ransom Center van de Universiteit van Texas. Het archief bevat 155 dozen met manuscripten, aantekeningen, essays, toespraken en correspondentie met onder andere uitgevers en agenten. Het oudste stuk in het archief is in 1956 geschreven.

In het archief zitten ook negen conceptversies van de Coetzees vierde roman Wereld en wandel van Michael K. Van kladversies van een paar A4tjes tot het definitieve manuscript. In het Ransom Center bevinden zich naast het archief van Coetzee nu ook de archieven van onder anderen Doris Lessing, Samuel Beckett, T.S. Eliot, Ernest Hemingway, John Steinbeck en W.B. Yeats.

John Coetzee deed in de jaren '60 zelf onderzoek in het Ransom Center voor zijn proefschrift over de vroege werken van Beckett. Coetzee meldt: 'Mijn verbintenis met de Universiteit van Texas duurt nu al bijna een halve eeuw. Het is goed om te weten dat mijn archief een thuis heeft gevonden in het Ransom Center.'

Vorig nieuwsitem | Terug naar nieuws | Volgend nieuwsitem

 
 

 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
 
 
 
Naar Cossee.com