Vertaald door: Joop van Helmond en Frans van der Wiel
Gebonden | 112 blz. | € 12,90
ISBN 978 90 5936 235 2
Deze titel is uitverkocht
 
- Titelpagina
- Leesfragment
- Recensies
 

Dierenleven (2001)

De gedachte aan de menselijke wreedheid tegenover dieren achtervolgt de schrijfster Elizabeth Costello op latere leeftijd dusdanig dat ze geen enkel persoon meer recht in de ogen kan kijken. Vleeseters komen haar voor als samenzweerders in een misdaad van verbijsterende omvang die zich voltrekt op boerderijen, abattoirs en laboratoria over de hele wereld. Haar kruistocht tegen het dierenleed roept uiteenlopende reacties op. Haar zoon John bewondert haar literaire prestaties, maar voelt zich ongemakkelijk als zij zich als een actievoerder gaat gedragen. Johns vrouw gaat een stapje verder en beticht Elizabeth van morele superioriteit.

In Dierenleven introduceert John Coetzee de schrijfster Elizabeth Costello voor het eerst. Hij betrekt ons in Elizabeths besef van haar eigen sterfelijkheid, haar compassie voor dieren en haar vervreemding van mensen, zelfs van haar eigen familie.

Rascha Peper is een scherpzinnige lezer van het werk van John Coetzee. Zij gaat in haar inleiding in op het denken van de schrijfster en ziet enige overeenkomsten tussen Elizabeth Costello en Brigitte Bardot, die zich ook op hogere leeftijd hartstochtelijk tegen het leed van dieren is gaan inzetten.

Dierenleven is verfilmd als The Lives of Animals

 
 

 
copyright (c) 2016 Uitgeverij Cossee - www.cossee.com
 
 
 
Naar Cossee.com